Међународни горански Еко камп ”Вршачки брег 2022”

Ученици наше школе Теодора Крнетић, Алекса Миленковић и Андрија Живанчевић, у пратњи професорке биологије, Милене Ранчић, боравили су у периоду од 30.06-07.07.2022. године, на Међународном горанском Еко кампу ”Вршачки брег 2022”, у организацији Покрета горана Србије. Ове године је било 55 учесника, из 10 градова и општина. Ученици су имали прилику да упознају знаменитости града Вршца, да обиђу Градски парк где су упознали и детерминисали ране врсте дрвећа, а током боравка у кампу су имали прилику да слушају предавања на различите теме: Акције и активности у Покрету горана Србије, Стратегија развоја шумарства на подручју Републике Србије са посебним акцентом на пошумљавању АП Војводине, Утицај климатских примена на пошумљавање и заштиту животне средине, Акције и активности града Вршца на заштити и унапређењу животне средине са посебним освртом на: пошумљавање, озелењавање и едукацију младих, Вршачке планине- природно добро од изузетног значаја, Пчеларство и пчелињи производи. Поред предавања, учесници су ишли на организоване излете у посету Манастирима у Малом Средишту и Месић. Видели су и Вршачку кулу, Видиковац на Вршачком брегу, Вршачке винограде, и упознали лековито и ароматично биље из расадника “Мој врт”. Пољопривредна школа “Вршац”, и Хемијско-медицинска школа у Вршцу су се показале као изузетни домаћини, упознајући учеснике са својом економијом у Пољопривредној школи, и лабораторијом за прављење козметичких производа у оквиру Пројекта Хемијско-медицинске школе “Вршац”. Није изостала ни новинарка Радио Београда 1, Марија Мишић, која је интервјуисала предавача проф. др Ружицу Игић са ПМФ Нови Сад- департман за биологију, поједине учеснике и професорку Милену Ранчић за емисију ” У Корак ка науци”. Нисмо заборавили да обиђемо Геронтолошки центар у Вршцу, где смо уз добру организацију уредили окућницу око овог центра.

На крају је био организован и квиз знања- такмичење у препознавању врста лишћарског и четинарског дрвећа и лековитог и ароматичног биља и улоге и значај акција и активности Покрета горана Србије. Група чији је члан био Андрија Живанчевић је освојила 2. место, и поновни боравак на кампу следеће године. Ученица Теодора Крнетић је са својом групом заузела треће место и добила је књигу на поклон, а ученик Алекса Миленковић је добио награду као члан који је дао изузетан допринос свом тиму.

Уз лепо дружење и љубазне домаћине из Дома ученика средњих школа Вршац, можемо да кажемо да је ово камп о коме ћемо причати још много година.