Матуранти (припремна настава)
Такмичења
Школа похваљује (2018/19)
Актуелности

29.11.2018.
У просторијама фискултурне сале наше школе, одржана презентација "Maxi" каравана, који је овогодишњим првацима кроз занимљив музичко – интерактивни програм показао значај здраве исхране
погледајте детаљније>>
25/26.10.2018.
Ученици шестих и седмих разреда наше школе, са својим наставницима математике, директорком и библиотекарком посетили су, као и ранијих година, Сајам књига
погледајте детаљније>>
12.10.2018.
Ученици 7/2 су са својим одељењским старешином Бојаном Живановић обишли оближњи локалитет од великог културно-историјског значаја - Ново гробље.
погледајте детаљније>>
10/11.10.2018.
У среду 10. октобра 2018. године одржан је Јесењи крос за ученике од првог до осмог разреда;
У четвртак 11. октобра на стадиону на Кошутњаку одржано је Општинско такмичење у атлетици.
погледајте детаљније>>
Ученик генерације и носиоци Вукове дипломе у школској 2016/17. години
Информације о начину бесплатног добијања Бус Плус ђачких легитимација >>
Правила понашања ученика, запослених и родитеља ученика >>
Јеловник
(18-22.3.2019.)
Организације и активности
Занимљивости
Бодовање завршног испита и општег успеха >>
Предмети
Активности продуженог боравка

У продуженом боравку наше школе фебруар и март су протекли у знаку љубави.

Ученици су најпре цртали темперама особу коју воле и цене, а затим тој истој особи написали кратку поруку у срцу. За осми март уредили смо пано у холу школе и на тај начин свим дамама честитали њихов дан!

Кад смо код љубави, да напоменемо да наши ученици толико воле боравак, да одбијају да иду кући када родитељи, баке или деке дођу по њих. У слободно време се играмо, певамо, плешемо...

Тријумф наших ватерполисткиња

Ватерполисткиње „Палилуле“ победиле су у финалу Купа Србије за даме (17).Оне су имале највише успеха на завршном турниру који је одржан у Београду. Свој допринос победи дале су и ученице наше школе, a чланице овог клуба, Миа Васић, 8/3 и Јана Васић 6/1.

"Лифт није играчка"

У среду, 6.3.2019. године, у просторијама фискултурне сале наше школе, одржана је, за ученике 1. и 2. разреда, едукативна представа "Лифт није играчка - Вила Лифтила". Овај занимљив музичко-интерактивни програм приказао је ученицима основна правила понашања у лифту, као и како и коме могу да се обрате за помоћ ако им се у току вожње лифта догоди нека непредвиђена ситуација. Деца су активно учествовала, а на крају програма добила су и прогодне поклоне.

Дан матерњег језика

У нашој школи обележен је Дан матерњег језика. Овај значајан датум обележава се свуда у свету од 1999. године, када је и проглашен на Генералној скупштини УНЕСКО-а, као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану, протестујући што њихов матерњи језик није проглашен званичним.

Овим поводом, ученици наше школе израдили су са својим наставницама пригодне паное и тако нас подсетили да се сваки матерњи језик треба неговати.

Новогодишњa хуманитарна журка

Фотографије
У нашој школи је у петак 21. децембра 2018. године одржана Новогодишња журка за ученике старијих разреда.

Журку је иницирао и реализовао Ученички парламент, а била је хуманитарног карактера тако што је свако од присутних као улазницу дао добровољни прилог. Сакупљена је задовољавајућа сума новца која ће се искористити у наредном периоду а намењена је онима којима је најпотребнија.

Ученици су се лепо забавили, али је још битније што су учинили једно добро дело.

Пројекат "Живи здраво, одлучи право!"

Фотографије
Видео
У оквиру пројекта „Живи здраво, одлучи право!“ у нашој школи је у уторак 27. новембра 2018. године одржана презентација здравих стилова живота.

Ученици петог и осмог разреда су, у сарадњи са Ученичким парламентом, били актери ове манифестације. Они су израдили пригодне паное са којих су остали ученици, а нарочито они из нижих разреда, могли да прочитају и да се упознају са свим оним што спада у здраве начине живота, као и са оним што то нису.

За ову прилику купљено је преко 100 килограма воћа које је подељено свим ученицима након завршетка наставе.

Првенство Републике Србије у пливању

Под покровитељством Владе Републике Србије, Министарства омладине и спорта, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и Савеза за школски спорт Србије, у Крагујевцу је 5. децембра 2018. године одржано Првенство Републике Србије у пливању. На овом такмичењу, Маша Романић, ученица 7/2 разреда наше школе, освојила је прво место и златну медаљу у категорији ученица седмог разреда, леђно.

У истом граду, две недеље раније, на Међународном купу Крагујевца 2018, Маша је освојила три златне медаље у следећим дисциплинама: 50 м леђно, 50 м краул и 100 м краул. Тиме је проглашена за најбољу такмичарку Е категорије и награђена пехаром.

ПРОЈЕКТНА НАСТАВА – 1. РАЗРЕД

У оквиру пројектне наставе, која је од школске 2018/2019. године уведена као наставни предмет у првом разреду, ученици првог разреда сва три одељења наше школе су са својим учитељицама Весном Андрић, Јеленом Ристивојевић и Данијелом Траиловић успешно реализовали пројекат под називом "Кућица за птице". Пројекат је трајао седам школских часова, тачније скоро два месеца. Кроз различите фазе пројекта, од идеја, прикупљања материјала, нацрта па све до израде и изложбе радова, као завршне фазе пројекта, ученици су сарађивали међусобно, уживали у раду и исказали своју креативност. Остварена је успешна сарадња са родитељима деце, ближом и даљом породицом кроз израду кућица за птице од дрвета. Успешност пројекта је приказана изложбом свих радова наших ученика у холу школе, 27.11.2018. године.

Турнир у баскету

Фотографије
У нашој школи одржан је 26. новембра 2018. године турнир у баскету 3:3. Учествовало је укупно шест екипа од петог до осмог разреда. Најбоље су биле екипе 5/2 и 8/3.

Наредног дана, 27. новембра, у Градској општини Звездара била је додела признања најуспешнијим школама у школском спорту у 2017/2018. години, међу којима се нашла и наша школа.

Дан примирја у Првом светском рату

Из године у годину наша школа, симболично, 11. новембра обележава Дан примирја. То је дан који представља сећање на завршетак Првог светског рата, дан када је победила правда и жеља за слободом. Ове године тај исти дан има посебан значај, јер се обележава његова стогодишњица.

ОШ "1300 каплара" на својствен начин обележила је Дан примирја у Првом светском рату. Ученици осмог разреда направили су паное чији је акценат првенствено био на пробоју Солунског фронта и завршетку Првог светског рата. Они сукроз фотографије приказали део атмосфере која је владала на фронту, ратна дејства, али и одмор и слободно време војника. Такође, приказане су слике и пропагадни материјал из европске штампе који најбоље описују расположење и еуфорију која је владала у Европи после потписивања примирја.

И Дан школе, 15. новембар, био је у знаку Првог светског рата. Сви гости и ученици носили су Наталијину рамонду, симбол српског страдања и уздизања у рату. Хор је певао "Тамо далеко" и "Креће се лађа француска" доприневши да сам Дан школе и обележавање Првог светског рата добију сентименталну вредност.

Медаље наших спортиста

На Градском такмичењу из атлетике, одржаном 18. октобра 2018. године, Петар Митић, ученик 8/3, освојио је 1. место у трци на 800 м.

На Градском такмичењу у пливању, одржаном 30. октобра, две ученице наше школе освојиле су медаље:

  1. Маша Романић, 7/2 – златна медаља, 50 м леђно;
  2. Ива Ћурчић, 8/2 – сребрна медаља, 50 м леђно.

Маша Романић је такође протеклог викенда 27-28. октобра освојила још једну златну медаљу у низу, у оквиру редовног такмичења „Зимска лига Београда 2018“.

Честитамо нашим спортистима!

Међународни дан хране

Поводом обележавања Међународног дана хране 16.10.2018. године у нашој школи су у другом и осмом разреду одржана предавања о здравој исхрани. Предавачи су биле учитељица Славица Бркић и наставница биологије Љиљана Јованивић. Ученици су на ову тему израдили пано који је изложен у холу школе.

Школа похваљује

Школа похваљује Петра Митића, ученика 8-3 за освојено 1. место на градском такмичењу из атлетике.

Школа похваљује ученице које су на градском такмичењу у пливању освојиле су две медаље и то: Машу Романић 7-2 за освојено прво место на 50 метара леђно и Иву Ћурчић 8-2 за освојено друго место на 50 метара леђно.

Честитамо!

Час амбијенталне наставе - Дневник Ане Франк

У уторак 16. октобра 2018. године у Дому омладине, ученици седмог разреда наше школе су са својом наставницом српског језика Бојаном Живановић и наставником математике Душаном Радојевићем присуствовали извођењу представе „Дневник Ане Франк“.

Након обраде „Дневника Ане Франк“ на часовима српског језика, ученици су изразили жељу да одгледају и позоришну представу рађену по мотивима ове потресне исповести једне од жртава Холокауста. То је прича о јеврејској девојчици која свој дневник испуњава догађајима, размишљањима, осећањима, стрепњама током двогодишњег скривања са породицом у тајним просторијама амстердамског поткровља за време Другог светског рата.

Представа је едукативног типа и шаље много дубљу поруку него што се у првом тренутку чини. Ана представља симбол једног времена, једног страдања и једне трагедије која је заувек променила овај свет. Она не престаје да машта ни у најтежим тренуцима и жуди за слободом, а њен дух, који и данас лебди над нама, поручује да је људски живот највреднији на свету.

     

„Моје је право да живим срећно и здраво – за одрастање без насиља“

Ликовни конкурс (1. октобар)
У понедељак, 1. октобра 2018. године, у 11 часова, у Библиотеци-галерији „Бранко Миљковић“, у Булевару краља Александра, одржано је ОТВАРАЊЕ ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ изложбом радова са ликовног конкурса „Моје је право да живим срећно и здраво – за одрастање без насиља“. Две наше ученице које су учествовале на овом конкурсу постигле су запажене резултате: Дуња Миливојевић, 1/3, освојила је 3. место, а Маша Ћирковић, 6/1, је похваљена. Изложба са проглашењем резултата конкурса и доделом награда уприличена је музичким програмом у извођењу ученица МШ „Владимир Ђорђевић“.
Музичка радионица (3. октобар) Спортска такмичења (3. октобар)
У оквиру Дечје недеље, 3. октобра у Музичкој школи "Владимир Ђорђевић", одржана је музичка радионица за основце. Ученици другог разреда су са својом учитељицом Орнелом Маслешом присуствовали радионици. У нашој школи су 3. октобра одржана спортска међуодељењска такмичења у фискултурној сали и школском дворишту са ученицима од 1. до 4. разреда.
"Улица за нас" (4. октобар) Квиз знања
У четвртак, 4. октобра, ученици четвртог разреда су са својом учитељицом Татјаном Ковијанић у просторијама општине Звездара присуствовали конференцији са трибином где је представљена реализација пројекта "Улица за нас - Булевар на Лиону" (уметнички истаживачки пројекат мапирања улица и града Боравка "Наша бајка"). Ученици петог разреда су на часу одељењске заједнице организовали Квиз знања. На тај начин, они су, уз игру, забаву и лепо дружење, дали свој допринос обележавању Дечје недеље.
"Између две ватре" (5. октобар) "Мисија: музеј" (5. октобар)
Продужени боравак првог и другог разреда је,у оквиру Дечје недеље, у петак 5.10.2018. године у школском дворишту организовао турнир "Између две ватре". У петак 5. октобра ученици петог разреда су са својом библиотекарком Бојаном Живановић присуствовали представљању нове књиге дечје списатељице Иване Нешић под насловом "Мисија: музеј".

Међународни дан музике

У нашој школи је 1. октобра 2018. године обележен Међународни дан музике. Ученици су израдили пригодан пано посвећен познатим композиторима, а три ученице шестог разреда, које такође похађају и музичку школу, уприличиле су то својим раскошним музичким талентом.

Ноћ истраживача

Као и неколико претходних година, и ове године смо посетили Ноћ истраживача. То је манифестација која се организује у септембру, а има за циљ популаризацију науке и учење кроз забаву.

Фотографије
У петак, 28.09.2018, ученици 5-1, 5-2 и 6-2 су, са својим одељењским старешинама, наставницима и директорком школе,посетили део ове манифестације који је био у тржном центру Big Fashion.

У ЕВРОПСКОЈ НОЋИ ИСТРАЖИВАЧА 2018. видели смо копије инструмената и упознали се са музиком средњег века и ренесансе; видели смо како на керамичком точку настају предмети од глине; играли смо математичку игру из Кеније – Шисима; правили смо венце од дрвећа и цвећа и сазнали које су биљке нашим прецима биле најзначајније, које су користили у исхрани и како су се уз помоћ биљака лечили; видели смо зграде у Београду саграђене у периоду и у стилу сецесије; правили смо слова у стилу мозаика.

Утисци ученика су изузетно позитивни па се надамо да ћемо и следеће године бити гости овог научно-забавног догађаја.

Деца на интернету

У понедељак 24. септембра 2018. године у Дому омладине, ученици седмог разреда су са својом наставницом српског језика Бојаном Живановић и наставником математике Душаном Радојевићем присуствовали извођењу едукативне представе „Деца на интернету 2“.

Кроз три истините приче (“У КАНЏАМА ПЕДОФИЛА”, “ПЛАВИ КИТ”, “УНИШТЕЊЕ”), које су се догодиле у последњих годину дана у Београду и другим градовима у Србији, представљене су опасности које вребају на интернету, највише на друштвеним мрежама. Све три приче говоре о непажњи младих људи, као и о непознавању правила понашања на интернету. Такође, приче јасно стављају до знања колико је улога родитеља и наставника важна када је ова тема у питању.

Представа је намењена свој деци која су почела да користе интернет, али и наставницима и родитељима који морају да буду упознати са свим опасностима, како би на време могли да реагују и спрече да њихова деца буду жртве интернета.

Тематска недеља „Саобраћај“

У трећој недељи септембра у нашој школи је организовано тематско планирање у старијим разредима из свих предмета под називом „Саобраћај“. Ученици су са својим наставницима обрађивали наставне јединице које су у вези са овом темом.

Фотографије
На часовима математике и физике израђивали су се задаци у чијим се поставкама помињу превозна средства, израчунавале њихове брзине и те брзине изражавале у разним мерним јединицама. Правилном писању терминологије из области саобраћаја (назива разних превозних средстава) посвећена је пажња на часовима српског и страних језика, као и врстама возила и њиховим произвођачима. О хемији аутомобилских гума као и о водонику као гориву будућности говорило се на часовима хемије. Такође су представљена и путовања наших и страних великана, а о значају и улози мостова у спајању градова, људи, култура говорило се при обради “Мостова“ И. Андрића. Са Малим Принцем путовали сми на седам планета и упознали се са пилотом, тј. писцем А.С. Егзиперијем, а описивани су и међународни аеродроми у Лондону, Франкфурту, Дизелдорфу. Часови географије такође су били посвећени васиони и ваздушном саобраћају, али и саобраћају на води у оквиру хидросфере. Дотакли смо се саобраћаја и као једне од важних привредних грана, како у нашој земљи, тако и на другим континентима, а кроз Србију смо пропутовали и кроз дијалекте.

Недеља саобраћаја је успешно реализована уз велико интересовање ученика и на многим часовима су се израђивали панои.

Математика - блог о такмичењима и задацима

За ученике који желе да продубе своје знање из математике, да се опробају у решавању логичких загонетки и мисаоних проблема, да се спреме за неко математичко такмичење,... предлажемо:
Математика - блог о такмичењима и задацима