Актуелности

02.04.2018.
Школа похваљује ученике који су постигли резултате на општинским такмичењима
>>>>
15.11.2017.
Школа похваљује Машу Романић, 6-2 за освојено 1. место на ДРЖАВНОМ такмичењу у пливању. ЧЕСТИТАМО.
>>>>
Ученик генерације и носиоци Вукове дипломе у школској 2016/17. години
Информације о начину бесплатног добијања Бус Плус ђачких легитимација >>
Правила понашања ученика, запослених и родитеља ученика >>
Јеловник (4-15.6.)
Матура (матуранти)
Правилник о упису ученика у средњу школу
Конкурс за упис ученика у први разред средње школе за школску 2018/19. годину
Конкурс - текстуални део
Конкурс - табеларни део
Завршни испит
Упутство за ученике
Упутство за родитеље/старатеље
Бодовање завршног испита и општег успеха >>
Такмичења
Школа похваљује (2017/18)
Организације и активности
Занимљивости
Предмети
Успех драмске групе „Славуј“

Градско такмичење у драмском стваралаштву, Фестивал кратких драмских форми деце и младих, одржан је 9. маја 2018. године у Центру за културу и образовање Раковица. На том такмичењу, драмска група „Славуј“ као представник наше школе се и овога пута (претходно освојене награде на општинском) показала у најбољем издању и остварила одличан резултат:

  • ДРУГА НАГРАДА за представу "АСКА И ВУК"
  • НАГРАДА ЗА ГЛАВНУ МУШКУ УЛОГУ – ВУК – Боја Јанковић
  • НАГРАДА ЗА СЦЕНСКИ ПОКРЕТ – Ксенија Гаћиновић, драмски педагог

Свечана додела награда и признања је одржана у петак 15. јуна 2018. године у Скупштини града Београда, у Свечаној сали Старог двора.

Медаље у гимнастици

Милица Благојевић, ученица 7/2 одељења наше школе, једна је од најбољих младих гимнастичарки у нашој држави. То је показала својим успесима на многим такмичењима. Последња два на којима је остварила запажене резултате јесу:

  1. Првенство Београда, одржано 20. маја 2018. у организацији Гимнастичког савеза Београда, где је освојила прво место и златну медаљу у вишебоју (прво место у вежби са чуњевима и прво место у вежби са обручем);
  2. Првенство Србије, одржано 9. јуна 2018. У Свилајнцу, у организацији Гимнастичког савеза Србије, где је освојила друго место и сребрну медаљу, такође у вишебоју (прво место у вежби са чуњевима и треће место у вежби са обручем).

Честитамо нашој Милици!

Излет наших четвртака у Вршац

У четвртак 7. јуна 2018. реализован је излет ученика четвртог разреда наше школе до Вршца и Делиблатске пешчаре. Ученике су водиле учитељице Весна Андрић и Данијела Траиловић.

По доласку у Вршац, ученици су посетили Вршачку кулу, а након тога кренули пешице у панорамско разгледање града. Посетили су катедралу, а затим Градски музеј у коме су могли да виде најзначајнија дела Паје Јовановића и етнографску поставку музеја. У даљем разгледању, стигли су до централног парка и ту посетили Апотеку на степеницама, као и Природњачки музеј којим су били одушевљени. Такође, ученици су обишли Владичански двор, прву основну школу која и данас ради, Српску православну цркву и кућу у којој је рођен Јован Стерија Поповић, наш чувени књижевник. У ресторану "Стари млин" био је организован ручак. Други део излета био је предвиђен за одлазак у Делиблатску пешчару где је било још мало времена за дружење и слободне активности.

Излет је успешно реализован, а ученици су се вратили у Београд пуни утисака.

Дрво осмог три

У току године постоји велики број датума када се даје на важности екологији и заштити животне средине, а неки од њих се обележавају и у нашој школи.

Ученици 8/3 и одељењски старешина Лола Миловановић су одлучили да овом „еколошком освешћивању“ дају једну нову димензију. Они су, 29. маја 2018. године, у дворишту школе засадили младу садницу, као поклон ученика и родитеља тог одељења. На овај начин, они су дали свој допринос очувању животне средине, али се и опростили од школе у којој су провели осам година.

Овим чином ученици су, можда, започели нешто што би могло да постане традиција школе, те да свака генерација иза себе остави траг који би дуги низ година подсећао на њих.

Мале олимпијске игре

Фотографије
Општински ниво спортског такмичења за ученике од 1. до 3. разреда Мале олимпијске игре - Полигон спретности одржано је 09. маја 2018. године у ОШ „Ћирило и Методије“. Ученици првог разреда наше школе су освојили друго место, ученици трећег разреда треће, а ученице трећег разреда друго место на општини.

Ученици другог разреда постигли су запажене резултате. На општинском нивоу освојили су прво место и пласман на градски ниво, док су на Првенству Београда, 18. маја, у СЦ „Ранко Жеравица“ на Нвом Београду, освојили друго место и такође пласман на виши ниво такмичења. На Meђуокружном првенству, које је одржано 25.маја у Новом Саду, наши такмичари су дали све од себе и освојили четврто место.

Честитамо!

WILLKOMMEN такмичење из енглеског језика

На WILLKOMMEN такмичењу из енглеског језика, одржаног 19. маја 2018. године, Лука Мрђеновић ученик 6/1 наше школе освојио је 3. место у конкуренцији од 234 такмичара из целе Србије. Честитке за Луку!

Посета позоришту

У среду 16. маја 2018. у 20 часова у Великој сали Дома омладине Београда изведена је култна позоришна представа за тинејеџере „МИ ДЕЦА СА СТАНИЦЕ ЗОО”, која је рађена по истоименом роману Кристијане Ф.

То је прича о девојчици која је са четрнаест година постала тешки зависник од хероина и прати живот младих људи који немају услова за нормално одрастање, већ су препуштени сами себи и улици.

Погледајте детаљније...

Златна медаља у рукомету

На Првенству Србије у рукомету, одржаном 12. и 13. маја 2018. године у Бору, Марија Ерић, ученица осмог разреда наше школе, освојила је са својим клубом РК „Београд“ прво место и златну медаљу у категорији за девојчице рођене 2003. године и млађе.

Честитамо!

Посета САНУ

У среду 25. априла 2018. године ученици 6/2 су са својим одељењским старешином Бојаном Живановић, као и наставницом српског језика Бранком Текић, посетили Српску академију наука и уметности.

Погледајте детаљније...

Стазама Бранислава Нушића – час амбијенталне наставе

Ученици 6/2 одељења наше школе су са својим одељењским старешином Бојаном Живановић и наставницом српског језика Бранком Текић кренули 25. априла 2018. године у шетњу названу Стазама Бранислава Нушића. Том приликом, они су посетили неколико локалитета везаних за живот и рад једног од наших најпознатијих комедиографа.

Погледајте детаљније...

Градско такмичење из географије

На Градском такмичењу из географије ученици наше школе су постигли изузетне резултате.

7. разред 8. разред
1. Милица Благојевић 2. место 1. Марија Ерић 1. место
2. Стефана Илијевић 3. место 2. Матија Мушкатировић 1. место
3. Јелена Јефтић 3. место 3. Јована Кнежевић 3. место

Марија Ерић и Матија Мушкатировић су се пласирали на Републичко такмичење. Свим ученицима и наставнику Драгану Зејаку честитамо на досадашњим резултатима, а Марији и Матији желимо пуно успеха и среће у даљем такмичењу.

Ваши „Капларци“

Oпштинско такмичењe у драмском стваралаштву

На Oпштинском такмичењу у драмском стваралаштву, 18. Фестивалу кратких драмских форми деце и младих Звездаре, одржаном 25. априла 2018. године у Позоришту “Пан театар" у категорији МЛАЂИ ОСНОВНОШКОЛСКИ УЗРАСТ наша школа је остварила запажен резултат. Драмска група „Славуј“ са представом "АСКА И ВУК" је добитник ПРВЕ НАГРАДА (пласман на градско такмичење), а ван свих очекивања овој представи су додељене и следеће награде:

  • НАГРАДА ЗА ГЛАВНУ ЖЕНСКУ УЛОГУ – АСКА – Нађа Лукић
  • НАГРАДА ЗА ГЛАВНУ МУШКУ УЛОГУ – ВУК – Боја Јанковић
  • НАГРАДА ЗА ЕПИЗОДНУ МУШКУ УЛУГУ – ЖБУНИЋ – Филип Рашић
  • НАГРАДА ЗА МУЗИКУ У ПРЕДСТАВИ – Ксенија Гаћиновић, драмски педагог
  • НАГРАДА ЗА РЕЖИЈУ – Ксенија Гаћиновић, драмски педагог

Свој допринос успеху ове представе дали су и следећи ученици: Кристина Дамјановић, Маша Ракојевић, Теодора Крнетић, Ива Забрет и Јана Кнежевић, које такође овим путем похваљујемо, заједно са награђеним ученицима и наставницом.

Светски дан књиге

Наша школа је и ове године обележила Светски дан књиге, 23. април. У знак сећања на два великана светске књижевности, Вилијама Шекспира и Мигела де Сервантеса, који су умрли тога дана 1616. године, ученици наше школе су, као и увек, дали свој допринос обележавању овог значајног датума.

Погледајте детаљније...

Tакмичењe “Шта знам о Црвеном крсту”

Општинско такмичењe "Шта знам о Црвеном крсту и добровољном давалаштву крви" одржано је 21. априла 2018. у ОШ "Деспот Стефан Лазаревић". Учествовале су две екипе из наше школе: прва (у саставу:Ђурђа Петровић, Данијел Шушањ, Ива Богићевић и Кристина Дамњановић) је освојила 3. место, док је друга (у саставу: Алекса Поткоњак, Нађа Лукић, Андреј Пауновић, Вук Павловић) освојила 8. место.

„Све пролази, Звезда траје“

Пливачки клуб „Црвена Звезда“ био је организатор овогодишњег традиционалног пливачког митинга под називом "СВЕ ПРОЛАЗИ, ЗВЕЗДА ТРАЈЕ". Митинг, који је окупио пливаче из земље и региона, одржан је 21.04.2018. године у Београду на базену „Милан Гале Мушкатировић“, а поводом 73 године од оснивања овог клуба.

Наша пливачка „звезда“, Маша Романић, поново се показала у најбољем светлу и освојила четири златне медаље, као и пехар за НАЈБОЉУ ПЛИВАЧИЦУ МИТИНГА.

Све честитке нашој „златној“ Маши!

Mаша поново најбоља у пливању

Протеклог викенда, 14. и 15.04.2018. године у Београду, у организацији Спортског центра „11. април“, одржано је Међународно такмичење у пливању „Гранд При 2018“. Маша Романић, ученица шестог разреда наше школе, и овај пут је показала да је у самом врху овога спорта, освојивши три медаље: једну златну и две сребрне. Доказала нам је да је међу најбољима у дисциплинама леђним стилом за девојчице и то у све три категорије: 200 m, 100 m и 50 m.

Честитамо Маши на изванредним резултатима!

Општинско такмичење рецитатора

У организацији Пријатеља деце Звездаре, под покровитељством Секретаријата за спорт и омладину и Градске општине Звездара, 11. априла 2018. год. у позоришту „Пан театар“ одржано је Општинско такмичење рецитатора, у оквиру програма „КУЛТУРА ГОВОРА – РЕЦИТАТОРИ“.

Нашу школу су представљале четири ученице (Нина Масал, Маша Ракојевић, Дина Савић и Анђела З. Стојановић), а две су се пласирале на градско такмичење:

2. награда Нина Масал 3/3 ОБИЧНИМ РЕЧИМА РЕЧЕНО – Биљана Станојевић Наставник:
Ирена Стефановић
3. награда Маша Ракојевић 4/2 АУТО МОГА ТАТЕ –
Милош Мицић
Наставник:
Весна Андрић

Погледајте опширније...

Медаље у пливању

На Зимском првенству Србије у пливању за кадете, које је одржано 24. и 25.03.2018. године у Суботици, две ученице наше школе постигле су завидне резултате. Ученица шестог разреда Маша Романић освојила је прво место и златну медаљу у категорији за девојчице 200 метара леђно. Ива Ћурчић, ученица седмог разреда као чланица Пливачког клуба "Партизан" освојила је треће место и бронзану медаљу у мешаној штафети 4x50 метара мешовито.

Градско такмичење из енглеског језика

У недељу, 25.03.2018, у основној школи "Бранко Радичевић" на Новом Београду, одржано је градско такмичење из енглеског језика. Нашу школу су представљале Јована Јаковљевић 8-1 и Марија Биберџић 8-3. Обе ученице су се пласирале на Републичко такмичење које ће се одржати 13.05.2018. у Ћуприји. Јована је освојила 34 поена и треће место, а Марија 35 поена и друго место.

Честитамо им на постигнутим резултатима и желимо пуно успеха на наредном нивоу такмичења!

„Бамби“ развеселио наше најмлађе

Поводом обележавања 50 година од оснивања, компанија „Бамби“ из Пожаревца је 1. марта 2018. године, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, доделила ученицима 1. и 2. разреда наше школе пакетиће „Бамби“ производа и тако својим слаткишима „засладила“ овај снежни дан нашим малишанима.

„Недеља правописа“ у нашој школи

Генерална скупштина УНЕСКО-а прогласила 1999. године Дан матерњег језика као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану протестујући што њихов матерњи језик није проглашен званичним. Поводом обележавања тога датума, ове године су сви наставници наше школе 19. фебруара започели тематско планирање под називом Недеља правописа, којим су били обухваћени сви предмети. Недеља правописа састојала се из низа активности које су се реализовале, како на редовним, тако и на часовима одељењске заједнице, додатне и допунске наставе и слободних активности. Погледајте детаљније...

Турнир у малом фудбалу

Дана 22.02.2018. и 23.02.2018.године, одржано је такмичење у малом фудбалу у ОШ „Павле Савић“, на коме је фудбалска екипа девојчица 8. разреда наше школе освојила 1. место, а фудбалска екипа дечака 7. и 8. разреда 2. место.

Фудбалска екипа девојчица играла је у следећем саставу Фудбалска екипа дечака играла је у следећем саставу
1. Софија Мазреку 8-1 1. Срђан Оларевић 7-1
2. Марија Ерић 8-2 2. Петар Митић 7-3
3. Јована Кнежевић 8-2 3. Давид Милошевић 8-1
4. Марија Писарић 8-2 4. Михајло Мирковић 8-1
5. Милица Типшин 8-2 5. Урош Томашевић 8-1
6. Валентина Марковић 8-3 6. Никола Гигић 8-2
7. Тамара Младеновић 8-3 7. Лука Јовичић 8-2

Све ученике посебно похваљујемо за спортско понашање и дисциплину и начин на који су представљали нашу школу.

Посета Етнографском музеју

Дана 23. јануара 2018. године ученици 3/3 наше школе обишли су сталну поставку изложби с посебним освртом на становање наших људи крајем XIX и почетком XX века.

По доласку у музеј кустос је упознала ученике са планираним активностима и идејом да проучимо како су људи некада живели, од чега су градили куће, шта су употребљавали као оруђе за рад и како су се облачили у одређеним приликама. Ученици су уживали, али и на овај начин повезали градиво из Природе и друштва и области "Наше наслеђе".

Ђачка песничка сусретања 2017/2018.

„Ђачка песничка сусретања 2017/18“ одржана су, традиционално, у библиотеци-галерији „Бранко Миљковић“. На школским сусретима младих песника ГО Звездара, 28. новембра 2017. године, представило се својим радовима по пет ученика у категорији нижих и виших разреда основних школа ове општине. Из сваке школе је одабрана по једна песма у обе категорије која је учествовала на општинској завршници 1. децембра, када су и проглашени победници.

Песме које су се пласирале из наше школе су:
1. ДЕДА И ЛОПТА, написао Милутин Јефтић, 2/1
2. ТВОЈЕ ОЧИ, написала Марија Ерић, 8/2

Ученица осмог разреда, Марија Ерић, освојила је треће место.

Честитамо!

Међународно такмичење у синхроном пливању

Првог викенда децембра, на базенима Спортско рекреативног центра Врачар, одржан је 18. Кристал куп, који је једно од престижнијих Међународних такмичења синхроног пливања за узрасну категорију пионира, која обухвата три подкатегорије: 8 година и млађе, 10 година и млађе и 12 година и млађе.

Организатор такмичења је Клуб за синхроно и уметничко пливање „Врачар“, а покровитељи такмичења су Секретаријат за спорт и омладину и Градска општина Врачар, уз техничку подршку Савеза за синхроно пливање Србије.

Погледајте опширније...

Турнир у баскету

У нашој школи је 29. новембра одржан турнир у баскету „3:3“ за ученике од петог до осмог разреда. Учествовало је тринаест екипа, од тога две екипе девојчица. У конкуренцији петог и шестог разреда најбоља је била екипа у саставу: Милош Бркић, Петар Типшин и Богдан Војводић. У конкуренцији седмог и осмог разреда, код дечака, најбоља је била екипа у саставу: Лука Марковић, Милош Остојић и Данило Трпковић, а код девојчица екипа коју су сачињавале: Софија Мазреку, Андреа Живанчевић и Марија Писарић.

„Тамо где бајке станују“ – посета позоришту

Поводом 14. Дечјег позоришног фестивала „Позориште Звездариште“ у УК „Вук Караџић“, ученици првог разреда су у понедељак 20.11.2017. године, у пратњи својих учитељица, одгледали представу „У звијезде“ Градског казалишта лутака из Сплита.

Државно такмичење у пливању

Влада Републике Србије, Министарство омладине и спорта, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, као и Савез за школски спорт Србије организовали су у Крагујевцу 15. новембра 2017. године Првенство Републике Србије у пливању. На том такмичењу, Маша Романић, ученица 6/2 разреда наше школе, освојила је прво место и златну медаљу у конкуренцији ученица шестог разреда, леђним стилом.

Честитамо нашој Маши која је и ове године представљала своју школу на најбољи могући начин!

Наши ученици на Фестивалу здравља

Ученици четвртог разреда наше школе били су гости дневног листа Политика на 16. Јесењем фестивалу здравља. Они су присуствовали радионици за стрип игру која је одржана 3. новембра у сали Дома војске Србије. Радионицу на тему „Борба против фалсификованих лекова“ водио је Павле Зелић, писац фантастике, по струци дипломирани фармацеут.

Градско такмичење у пливању

На Градском такмичењу у пливању, које је одржано 31.10.2107. године, нашу школу је представљало петоро ученика: Сара Живковић, Маша Романић, Теодора Малетић, Ива Ћурчић и Сава Мијаиловић. Златну медаљу на 50 метара леђним стилом освојила је Маша Романић, а бронзану Ива Ћурчић.

Честитамо нашим такмичарима!

"Кључ је у књигама!" – посета Сајму књига

И ове године, ученици седмих и осмих разреда наше школе посетили су Међународни београдски сајам књига, 62. по реду, чији је слоган био: „Кључ је у књигама!“. Они су са својим наставницама српског језика и књижевности Бранком Текић и Бојаном Живановић у уторак, 24. октобра 2017. године присуствовали највећој културној манифестацији у региону. Ово је за њих била прилика да на једном месту обиђу велики број издавача и упознају се са актуелним ауторима и насловима домаће и светске књижевности.

Посета Сајму књига имала је за циљ да, у време бурног развоја технике и технологије, укаже нашим ђацима на значај неговања љубави према књизи и тако их заинтересује за читање. Такође, успостављена је и сарадња са великим бројем издавачких кућа и уговорене су промоције и изложбе дечјих књига, као и гостовања неколико наших најпознатијих и деци најзанимљивијих писаца.

Упркос кишном дану, наши драги школарци су се одазвали у великом броју. Провели су неколико сати у разгледању и одабиру књига по свом укусу и вратили се кући пуни утисака.

Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату

Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату обележава се 21. октобра у спомен на велико стрељање родољуба у Шумарицама 1941. године. Због неколицине убијених и рањених Немаца, немачке власти су одлучиле да за једног свог убијеног стрељају 100 српских цивила, а за једног рањеног – наших 50. Тог тужног дана, десило се највеће масовно стрељање српских цивила, којих је било преко 2000, а међу њима и више од 200 ученика Крагујевачке гимназије.

О овом догађају, једна од наших најпознатијих песникиња, Десанка Максимовић, написала је песму под називом „Крвава бајка“, која је постала велики симбол страдања српске деце у Другом светском рату. Такође, из овог периода датира и једна штура порука која је најпотреснија од свих. Књиговођа Јаков Медина, који је стрељан 20. октобра, кратко је написао: "Лебац сутра немојте послати".

Ученици наше школе су се овог тужног дана упознали са страдањима њихових вршњака у Другом светском рату, гледајући одломке из веома поучног филма "Крвава бајка". Након тога, направили су пригодни пано.

Пројекат Мобилни едукативни саобраћајни полигон

Фотографије
Дана 04.10.2017. године удружење „Саобраћајни активизам“ је у сарадњи са ГО Звездара спровело едукацију ученика наше школе од 1. до 4. разреда у оквиру пројекта „Мобилни едукативни саобраћајни полигон“.
Пројекат је усмерен ка унапређењу безбедности саобраћаја на територији општине.
Едукација је обухватила предавање и разговор са децом на тему безбедности у саобраћају и активно учествовање ђака на полигону.
На крају едукације ученици су добили информаторе у облику возачких дозвола, као потврду да су успешно савладали обуку.

Обележавање Дечје недеље у нашој школи

Фотографије
У понедељак 2. октобра, у библиотеци-галерији „Бранко Миљковић“, у Булевару краља Александра, одржано је ОТВАРАЊЕ ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ изложбом радова са ликовног конкурса „Ја и моји пријатељи свих генерација“. Отварање је улепшано уметничким програмом: перформансом „Шешири“ као и песмом „Немој да бригаш“ у извођењу хора Дневног боравка „Наша бајка“. Ученица петог разреда наше школе, Софија Сарјановић, учествовала је на овом конкурсу и освојила је 1. место. Проглашење победника и додела награда прошли су уз лепо дружење деце, наставника, родитеља и организатора.

Дружење са бакама и декама Музичка радионица
У уторак 3. октобра, у оквиру Дечје недеље, у нашој школи је организовано дружење ученика млађих разреда са бакама и декама. У фискултурној сали, унуци су са својим најдражим прелазили полигон и заједно долазили до циља. У среду 4. октобра, у Музичкој школи "Владимир Ђорђевић", уценици 2/1 разреда присуствовали су музичкој радионици, са циљем неговања музичких и естетских вредности код најмлађих.

Плесна радионица Трибина "Отворено о свему"
У четвртак 5. октобра, у ОШ "Вељко Дугошевић",одржана је плесна радионица у сарадњи са плесним клубом "Салса Примера". У ревијалном делу учествовали су ученици 4/2,са учитељицом Весном Андрић. Ученици су се представили руским плесом "Тројка". У петак 6. октобра, у Великој сали Градске општине Звездара, одржана је трибина за младе „Отворено о свему“ у сарадњи са Саветовалиштем за младе Дома здравља Звездара. Ученици петог разреда су са наставницом Надом Јелић присуствовали овој трибини.

Државно првенство у веслању

У суботу, 16.09.2017., одржано је једно од најбитнијих такмичења у веслању - државно првенство. Првенство је одржано на Ади Циганлији, једном од највећих веслачких центара на Балкану. Пионирски осмерац веслачког клуба „Црвена Звезда“ је, уз доста уложеног труда и рада, освојио сребрну медаљу. Међу освајачима сребрне медаље налази се и ученик 8-3 наше школе, Матија Мушкатировић.

Честитамо, Матија!

Математика - блог о такмичењима и задацима

За ученике који желе да продубе своје знање из математике, да се опробају у решавању логичких загонетки и мисаоних проблема, да се спреме за неко математичко такмичење,... предлажемо:
Математика - блог о такмичењима и задацима