Матуранти (припремна настава)
Такмичења
Школа похваљује (2018/19)
Актуелности

25.4.2019.
У дворишту наше школе традиционално одржан Ускршњи базар. Ученици млађих разреда су са својим учитељима изложили радове које су правили на часовима ликовне културе и секцијама.
погледајте детаљније>>
29.11.2018.
У просторијама фискултурне сале наше школе, одржана презентација "Maxi" каравана, који је овогодишњим првацима кроз занимљив музичко – интерактивни програм показао значај здраве исхране
погледајте детаљније>>
25/26.10.2018.
Ученици шестих и седмих разреда наше школе, са својим наставницима математике, директорком и библиотекарком посетили су, као и ранијих година, Сајам књига
погледајте детаљније>>
12.10.2018.
Ученици 7/2 су са својим одељењским старешином Бојаном Живановић обишли оближњи локалитет од великог културно-историјског значаја - Ново гробље.
погледајте детаљније>>
10/11.10.2018.
У среду 10. октобра 2018. године одржан је Јесењи крос за ученике од првог до осмог разреда;
У четвртак 11. октобра на стадиону на Кошутњаку одржано је Општинско такмичење у атлетици.
погледајте детаљније>>
Ученик генерације и носиоци Вукове дипломе у школској 2016/17. години
Информације о начину бесплатног добијања Бус Плус ђачких легитимација >>
Правила понашања ученика, запослених и родитеља ученика >>
Јеловник
(10-14.6.2019.)
Организације и активности
Занимљивости
Бодовање завршног испита и општег успеха >>
Предмети
Лара отворилa сезону купања у Словењ Грацу

Лара Веселиновић, ученица 7/2, била је специјални гост и својим наступом је, 20. јуна 2019. године, отворила купалишну сезону у Словењ Грацу. Након тога је уприличен пријем код градоначелника овог града Тилена Клуглера где јој је уручен поклон - Монографија Словењ Граца, са посветом. Тада је најављен и почетак изградње великог спортског комплекса (унутрашњих базена, спољашњег базена, спа центра, рехабилитационог центра); Лара је, такође, позвана да са својим клубом гостује на свечаном отварању овог комплекса.

Радионица баснописаца

На традиционалном конкурсу "Радионица баснописаца", који Задужбина "Доситеј Обрадовић" расписује сваке године, ученици 3/1 (Нина Илић, Уна Батањац, Теодора Крнетић, Елена Рољић, Андрија Живанчевић и Алекса Миленковић) освојили су својим радом, текстом и илустрацијом басне „Сврака и гавран“, друго место. Награде су им уручене у понедељак 10. јуна 2019. у 12 часова у Зоолошком врту у Београду. Тим поводом је организован пригодан програм, а потом су деца имала слободно време за обилазак Зоо-врта, где су уживала у дружењу са животињама.

Међународни дан детета

Фотографије
У многим земљама, 1. јуна сваке године, обележава се Међународни дан детета који је установљен на првој Светској конференцији о добробити деце, одржаној 1925. године у Женеви. На овај дан се организују разна дешавања намењена деци и говори се о њиховим правима на живот у миру, на здравствену заштиту као и на складан развој. Управо је на тај начин и наша школа обележила овај значајан дан. У школском дворишту је био постављен забавни спортски полигон, а учествовали су сви ученици од 1. до 4. разреда.

Спорт од малих ногу

Фотографије
Нина Арежина, ученица 1/1 наше школе, чланица је Гимнастичарског друштва "Палилула" две и по године и ради под надзором тренера Даре Штерић, Марије Миљковић Радивојша и Тијане Крсмановић. У том временском периоду постигла је сјајне ретултате:
  • Треће место на Државном првенству 2019. године за млађе пионирке 2011. и 2010. годиште;
  • Друго место на екипном такмичењу за млађе пионирке;
  • Прво место на Првенству Београда 2019. године за млађе пионирке 2011. годиште;
  • Треће место на Пролећном купу Београда за млађе пионирке 2011. годиште;
  • Треће место за групни састав на Првенству Београда 2018. године;
  • Освојено још десетак медаља на турнирима и ревијалним такмичењима.

Такође, гимнастику је промовисала и учествовањем на Сајму спорта, Сајму здравља, као и на разним дечјим активностима.

На овај начин желимо да мотивишемо све другаре и вршњаке да се баве неким спортом, оним који њима највише одговара, као и да их подсетимо колико је бављење спортом значајно, пре свега због здравља, али и дружења и путовања.

Посета позоришту

Ученици седмог разреда наше школе посетили су представу „Ромео и Јулија“ у извођењу „Позоришта Лектира Владимир Јевтовић“. Представа је одиграна 28. маја у Центру за образовање и културу „Божидарац“. Овај пројекат глумца Ивана Јевтовића има за циљ да деци и младима на занимљив начин приближи школску лектиру и мотивише их на читање и критичко промишљање. Тако су ученици били у прилици да, након извођења представе, присуствују интерактивној радионици и активно дискутују са глумцима и професорима и изнесу своја размишљања о ономе што су видели на сцени. На тај начин, они имају могућност да анализирају прочитано књижевно дело, или да се припреме за његово читање.

Трећa конференцијa о вршњачком насиљу

У сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја одржана је, 28. маја у Дому омладине, Трећa конференцијa о вршњачком насиљу. Овој конференцији, коју је организовало удружење „Друг није мета“, присуствовало је 40 ученика наше школе 5-8 разреда, као и троје наставника. Програм је био осмишљен и реализован тако да су сви учесници могли да учествују у разговору о томе колико је у Србији вршњачко насиље присутно, нарочито на друштвеним мрежама, како га препознати, као и како се суочити са тим и наћи адекватно решење.

Теодора међу сто најталентованијих

Теодора Крнетић, ученица 3/1, учествовала је у јединственом пројекту у Србији, библиотеци “Млади таленти” под називом Сто младих талената града Београда – поезија 2018/2019. Циљ овог пројекта је да се на конкурс укључе деца која су талентована и пишу поезију. Међу пристиглим радовима из свих школа одабрано је сто најбољих који су уврштени у књигу. Тако се и једна Теодорина песма нашла у овој књизи.

Посета првака библиотеци „Станислав Винавер“

У петак 24. маја ученици првог разреда су са својом учитељицом Јеленом Ристивојевић и библиотекарком Бојаном Живановић посетили локалну општинску библиотеку „Станислав Винавер“.

Повод ове посете био је обележавање једног важног датума за наш народ, Дана словенске писмености, који је установљен у већини словенских земаља, као сећање на мисију Ћирила и Методија. Прваке је дочекала библиотекарка Драгана Малић припремивши им занимљиву литературу пригодну њиховом узрасту.

Сви су се заједно подсетли значаја писмености, као и заштите језика и писма, а малишани су били узбуђени и једва чекају да поново посете ову библиотеку.

Републичко такмичење рецитатора

Обележен Међународни дан ватрогасаца

У свету се Међународни дан ватрогасаца обележава 4. маја и одаје се почаст њиховој храбрости. У нашој школи овај дан обележен је пригодним радионицама у оквиру одељења четвртог разреда. Ватрогасци спасиоци одржали су у току године занимљива предавања, упознајући на тај начин ученике са својим радом и значајем. Ученици су гледали едукативне филмове на часу одељењске заједнице, а затим су, на часу ликовне културе, представили цртежима задужења којима се баве ови храбри и хумани људи. Плакат и ликовни радови ученика изложени су у холу школе.

Угледни час из српског језика – „Прича о кмету Симану“

У четвртак 26. априла у одељењу 7/2 изведен је угледни час из српског језика. Рађена је обрада Андрићеве приповетке „Прича о кмету Симану“, у корелацији са историјом, географијом, биологијом и грађанским васпитањем.

Погледајте детаљније...

Пливање – „Гран При 2019“

На такмичењу у пливању „Гран При 2019“ које је одржано 6. и 7. априла у СЦ „11.април“, Маша Романић, ученица 7-2 наше школе освојила је прво место и златну медаљу у апсолутној категорији у дисциплини 50 метара леђно, са временом 31.77 и освојених 617 фина бодова.

Посета Музеју илузија

Фотографије
У среду, 3. априла 2019, два одељења петог разреда су, заједно са својим одељењским старешинама, посетила Музеј илузија у Београду.

Наше путовање је започело оптичким илузијама као што су варљиви штап, грамофони, преко клон и амес соба, илузије столице, анти-гравити и обрнуте собе, па преко бескрајних огледала, вортекс тунела, калеидоскопа, до огледала истине, главе на тацни, холограма... Играли смо се и у паметној играоници кроз Dilemma games концепт, дрвене загонетке и игре које подстичу размишљање и логичко закључивање.

Из музеја смо изашли препуни утисака и позитивне енергије, и препоручујемо свима да га посете и забаве свој ум.

 

Обележен Дан дечје књиге

У нашој школи је и ове године обележен Дан дечје књиге,
у организацији чланова Ученичког парламента.

Фотографије
Тако је, у знак сећања на једног од највећих дечјих писаца Ханса Кристијана Андерсена, на дан његовог рођења, 2. априла, у кабинету за енглески језик, организована мини изложба дечјих књига. Изложба је била отворена за посете ученицима млађих разреда, на којој су они имали прилику да виде, како дела савремених писаца, тако и она класичне дечје књижевности, као и да разговарају о важности развијања љубави према књизи и да израде пано на ту тему.

Такође, с обзиром на то да се овај дан прославља са циљем да се промовише дечја књижевност и читање, као и да се скрене пажња јавности на потребе најмлађих читалаца, ученици 7/2 организовали су волонтерску акцију читања прича својим најмлађим другарима. Они су у одељењу 1/3 читали Андерсенове бајке, а потом разговарали са њима о прочитаном, али и о важности читања за развој детета.

Све ово употпуњено је изложбом илустрација Андерсенових бајки, које су израђивали ученици првог и другог разреда за време продуженог боравка.

Светски дан позоришта

Фотографије
Видео
На иницијативу Међународног позоришног института, већ више од 50 година, тачније од 1961. године, широм света 27. марта обележава се Светски дан позоришта. На тај дан позоришта широм света организују разне манифестације, а најважнија међу њима је традиционална порука коју сваке године пише једна позоришна личност светског угледа.

У нашој школи, овај дан је обележен на неколико начина. Иницијатори су били ученици другог и седмог разеда, као и чланови Ученичког парламента. Ученици 2/1 извели су у холу школе за све своје другаре, али и запослене, кратак комад „Опклада“, за који су ученици 7/2 направили пригодан плакат. Њима су се придужили и трећаци одигравши у својој учионици представу „Снежана и седам патуљака“, а свој допринос дали су и наши будући матуранти који су на часовима ликовне културе израђивали плакате за разне манифестације и њима украсили школске паное.

Моделовање робота - Угледни час из техничког и информатичког образовања

Фотографије
Видео
 
Угледни час из техничког и информатичког образовања у 7/2 одржан је 22.03.2019. године на тему „Моделовање робота и коришћење интерфејса“. Ученици су имали задатак да сами саставе mBot робота и да га пусте у рад. На овај начин, они су добили прилику да самостално, уз помоћ упутства које су добили, као и YouTube туторијала, моделују робота и да га помоћу програма покрену да ради одређене задатке. Час је био веома посећен и показало се велико интересовање за овакав приступ, те су, сем педагога и наставника гости на часу били и ученици 7/1.

 

Светски дан шума – 21. март

Генерална скупштина Европске пољопривредне конфедерације донела је 1971. године одлуку да 21. март прогласи за Светски дан шума. Са намером да укажемо на значај шума и њихов утицај на опстанак човечанства, обележили смо у школи овај значајан датум.

Ученици трећег и четвртог разреда радили су паное на ову тему како би указали на то колико су шуме важне за равнотежу живота на земљи. Такође, овим поводом, на часовима ликовне културе цртали су Звездарску шуму.

Фотографије

Национално математичко такмичење "Мислиша 2019"

МД "Архимедес" ове школске године је по четрнаести пут организовало масовно Математичко такмичењe "Мислиша" које има два нивоа: основни ниво и републичко финале. Такмичење "Мислиша 2019" одржало се 14. марта 2019. године у 12 сати, истовремено у свим школама које пријаве ученике.

У нашој школи учествовало је 80 ученика 1-7. разреда, а такмичење, чији је мото „Математика за све“ (или бар за већину), спроведено је према пропозицијама и оперативном упутству које добија свака школа.

Активности продуженог боравка

У продуженом боравку наше школе фебруар и март су протекли у знаку љубави.

Ученици су најпре цртали темперама особу коју воле и цене, а затим тој истој особи написали кратку поруку у срцу. За осми март уредили смо пано у холу школе и на тај начин свим дамама честитали њихов дан!

Кад смо код љубави, да напоменемо да наши ученици толико воле боравак, да одбијају да иду кући када родитељи, баке или деке дођу по њих. У слободно време се играмо, певамо, плешемо...

Тријумф наших ватерполисткиња

Ватерполисткиње „Палилуле“ победиле су у финалу Купа Србије за даме (17).Оне су имале највише успеха на завршном турниру који је одржан у Београду. Свој допринос победи дале су и ученице наше школе, a чланице овог клуба, Миа Васић, 8/3 и Јана Васић 6/1.

"Лифт није играчка"

У среду, 6.3.2019. године, у просторијама фискултурне сале наше школе, одржана је, за ученике 1. и 2. разреда, едукативна представа "Лифт није играчка - Вила Лифтила". Овај занимљив музичко-интерактивни програм приказао је ученицима основна правила понашања у лифту, као и како и коме могу да се обрате за помоћ ако им се у току вожње лифта догоди нека непредвиђена ситуација. Деца су активно учествовала, а на крају програма добила су и прогодне поклоне.

Дан матерњег језика

У нашој школи обележен је Дан матерњег језика. Овај значајан датум обележава се свуда у свету од 1999. године, када је и проглашен на Генералној скупштини УНЕСКО-а, као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану, протестујући што њихов матерњи језик није проглашен званичним.

Овим поводом, ученици наше школе израдили су са својим наставницама пригодне паное и тако нас подсетили да се сваки матерњи језик треба неговати.

Новогодишњa хуманитарна журка

Фотографије
У нашој школи је у петак 21. децембра 2018. године одржана Новогодишња журка за ученике старијих разреда.

Журку је иницирао и реализовао Ученички парламент, а била је хуманитарног карактера тако што је свако од присутних као улазницу дао добровољни прилог. Сакупљена је задовољавајућа сума новца која ће се искористити у наредном периоду а намењена је онима којима је најпотребнија.

Ученици су се лепо забавили, али је још битније што су учинили једно добро дело.

Пројекат "Живи здраво, одлучи право!"

Фотографије
Видео
У оквиру пројекта „Живи здраво, одлучи право!“ у нашој школи је у уторак 27. новембра 2018. године одржана презентација здравих стилова живота.

Ученици петог и осмог разреда су, у сарадњи са Ученичким парламентом, били актери ове манифестације. Они су израдили пригодне паное са којих су остали ученици, а нарочито они из нижих разреда, могли да прочитају и да се упознају са свим оним што спада у здраве начине живота, као и са оним што то нису.

За ову прилику купљено је преко 100 килограма воћа које је подељено свим ученицима након завршетка наставе.

Првенство Републике Србије у пливању

Под покровитељством Владе Републике Србије, Министарства омладине и спорта, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и Савеза за школски спорт Србије, у Крагујевцу је 5. децембра 2018. године одржано Првенство Републике Србије у пливању. На овом такмичењу, Маша Романић, ученица 7/2 разреда наше школе, освојила је прво место и златну медаљу у категорији ученица седмог разреда, леђно.

У истом граду, две недеље раније, на Међународном купу Крагујевца 2018, Маша је освојила три златне медаље у следећим дисциплинама: 50 м леђно, 50 м краул и 100 м краул. Тиме је проглашена за најбољу такмичарку Е категорије и награђена пехаром.

ПРОЈЕКТНА НАСТАВА – 1. РАЗРЕД

У оквиру пројектне наставе, која је од школске 2018/2019. године уведена као наставни предмет у првом разреду, ученици првог разреда сва три одељења наше школе су са својим учитељицама Весном Андрић, Јеленом Ристивојевић и Данијелом Траиловић успешно реализовали пројекат под називом "Кућица за птице". Пројекат је трајао седам школских часова, тачније скоро два месеца. Кроз различите фазе пројекта, од идеја, прикупљања материјала, нацрта па све до израде и изложбе радова, као завршне фазе пројекта, ученици су сарађивали међусобно, уживали у раду и исказали своју креативност. Остварена је успешна сарадња са родитељима деце, ближом и даљом породицом кроз израду кућица за птице од дрвета. Успешност пројекта је приказана изложбом свих радова наших ученика у холу школе, 27.11.2018. године.

Турнир у баскету

Фотографије
У нашој школи одржан је 26. новембра 2018. године турнир у баскету 3:3. Учествовало је укупно шест екипа од петог до осмог разреда. Најбоље су биле екипе 5/2 и 8/3.

Наредног дана, 27. новембра, у Градској општини Звездара била је додела признања најуспешнијим школама у школском спорту у 2017/2018. години, међу којима се нашла и наша школа.

Дан примирја у Првом светском рату

Из године у годину наша школа, симболично, 11. новембра обележава Дан примирја. То је дан који представља сећање на завршетак Првог светског рата, дан када је победила правда и жеља за слободом. Ове године тај исти дан има посебан значај, јер се обележава његова стогодишњица.

ОШ "1300 каплара" на својствен начин обележила је Дан примирја у Првом светском рату. Ученици осмог разреда направили су паное чији је акценат првенствено био на пробоју Солунског фронта и завршетку Првог светског рата. Они сукроз фотографије приказали део атмосфере која је владала на фронту, ратна дејства, али и одмор и слободно време војника. Такође, приказане су слике и пропагадни материјал из европске штампе који најбоље описују расположење и еуфорију која је владала у Европи после потписивања примирја.

И Дан школе, 15. новембар, био је у знаку Првог светског рата. Сви гости и ученици носили су Наталијину рамонду, симбол српског страдања и уздизања у рату. Хор је певао "Тамо далеко" и "Креће се лађа француска" доприневши да сам Дан школе и обележавање Првог светског рата добију сентименталну вредност.

Медаље наших спортиста

На Градском такмичењу из атлетике, одржаном 18. октобра 2018. године, Петар Митић, ученик 8/3, освојио је 1. место у трци на 800 м.

На Градском такмичењу у пливању, одржаном 30. октобра, две ученице наше школе освојиле су медаље:

  1. Маша Романић, 7/2 – златна медаља, 50 м леђно;
  2. Ива Ћурчић, 8/2 – сребрна медаља, 50 м леђно.

Маша Романић је такође протеклог викенда 27-28. октобра освојила још једну златну медаљу у низу, у оквиру редовног такмичења „Зимска лига Београда 2018“.

Честитамо нашим спортистима!

Међународни дан хране

Поводом обележавања Међународног дана хране 16.10.2018. године у нашој школи су у другом и осмом разреду одржана предавања о здравој исхрани. Предавачи су биле учитељица Славица Бркић и наставница биологије Љиљана Јованивић. Ученици су на ову тему израдили пано који је изложен у холу школе.

Школа похваљује

Школа похваљује Петра Митића, ученика 8-3 за освојено 1. место на градском такмичењу из атлетике.

Школа похваљује ученице које су на градском такмичењу у пливању освојиле су две медаље и то: Машу Романић 7-2 за освојено прво место на 50 метара леђно и Иву Ћурчић 8-2 за освојено друго место на 50 метара леђно.

Честитамо!

Час амбијенталне наставе - Дневник Ане Франк

У уторак 16. октобра 2018. године у Дому омладине, ученици седмог разреда наше школе су са својом наставницом српског језика Бојаном Живановић и наставником математике Душаном Радојевићем присуствовали извођењу представе „Дневник Ане Франк“.

Након обраде „Дневника Ане Франк“ на часовима српског језика, ученици су изразили жељу да одгледају и позоришну представу рађену по мотивима ове потресне исповести једне од жртава Холокауста. То је прича о јеврејској девојчици која свој дневник испуњава догађајима, размишљањима, осећањима, стрепњама током двогодишњег скривања са породицом у тајним просторијама амстердамског поткровља за време Другог светског рата.

Представа је едукативног типа и шаље много дубљу поруку него што се у првом тренутку чини. Ана представља симбол једног времена, једног страдања и једне трагедије која је заувек променила овај свет. Она не престаје да машта ни у најтежим тренуцима и жуди за слободом, а њен дух, који и данас лебди над нама, поручује да је људски живот највреднији на свету.

     

„Моје је право да живим срећно и здраво – за одрастање без насиља“

Ликовни конкурс (1. октобар)
У понедељак, 1. октобра 2018. године, у 11 часова, у Библиотеци-галерији „Бранко Миљковић“, у Булевару краља Александра, одржано је ОТВАРАЊЕ ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ изложбом радова са ликовног конкурса „Моје је право да живим срећно и здраво – за одрастање без насиља“. Две наше ученице које су учествовале на овом конкурсу постигле су запажене резултате: Дуња Миливојевић, 1/3, освојила је 3. место, а Маша Ћирковић, 6/1, је похваљена. Изложба са проглашењем резултата конкурса и доделом награда уприличена је музичким програмом у извођењу ученица МШ „Владимир Ђорђевић“.
Музичка радионица (3. октобар) Спортска такмичења (3. октобар)
У оквиру Дечје недеље, 3. октобра у Музичкој школи "Владимир Ђорђевић", одржана је музичка радионица за основце. Ученици другог разреда су са својом учитељицом Орнелом Маслешом присуствовали радионици. У нашој школи су 3. октобра одржана спортска међуодељењска такмичења у фискултурној сали и школском дворишту са ученицима од 1. до 4. разреда.
"Улица за нас" (4. октобар) Квиз знања
У четвртак, 4. октобра, ученици четвртог разреда су са својом учитељицом Татјаном Ковијанић у просторијама општине Звездара присуствовали конференцији са трибином где је представљена реализација пројекта "Улица за нас - Булевар на Лиону" (уметнички истаживачки пројекат мапирања улица и града Боравка "Наша бајка"). Ученици петог разреда су на часу одељењске заједнице организовали Квиз знања. На тај начин, они су, уз игру, забаву и лепо дружење, дали свој допринос обележавању Дечје недеље.
"Између две ватре" (5. октобар) "Мисија: музеј" (5. октобар)
Продужени боравак првог и другог разреда је,у оквиру Дечје недеље, у петак 5.10.2018. године у школском дворишту организовао турнир "Између две ватре". У петак 5. октобра ученици петог разреда су са својом библиотекарком Бојаном Живановић присуствовали представљању нове књиге дечје списатељице Иване Нешић под насловом "Мисија: музеј".

Међународни дан музике

У нашој школи је 1. октобра 2018. године обележен Међународни дан музике. Ученици су израдили пригодан пано посвећен познатим композиторима, а три ученице шестог разреда, које такође похађају и музичку школу, уприличиле су то својим раскошним музичким талентом.

Ноћ истраживача

Као и неколико претходних година, и ове године смо посетили Ноћ истраживача. То је манифестација која се организује у септембру, а има за циљ популаризацију науке и учење кроз забаву.

Фотографије
У петак, 28.09.2018, ученици 5-1, 5-2 и 6-2 су, са својим одељењским старешинама, наставницима и директорком школе,посетили део ове манифестације који је био у тржном центру Big Fashion.

У ЕВРОПСКОЈ НОЋИ ИСТРАЖИВАЧА 2018. видели смо копије инструмената и упознали се са музиком средњег века и ренесансе; видели смо како на керамичком точку настају предмети од глине; играли смо математичку игру из Кеније – Шисима; правили смо венце од дрвећа и цвећа и сазнали које су биљке нашим прецима биле најзначајније, које су користили у исхрани и како су се уз помоћ биљака лечили; видели смо зграде у Београду саграђене у периоду и у стилу сецесије; правили смо слова у стилу мозаика.

Утисци ученика су изузетно позитивни па се надамо да ћемо и следеће године бити гости овог научно-забавног догађаја.

Деца на интернету

У понедељак 24. септембра 2018. године у Дому омладине, ученици седмог разреда су са својом наставницом српског језика Бојаном Живановић и наставником математике Душаном Радојевићем присуствовали извођењу едукативне представе „Деца на интернету 2“.

Кроз три истините приче (“У КАНЏАМА ПЕДОФИЛА”, “ПЛАВИ КИТ”, “УНИШТЕЊЕ”), које су се догодиле у последњих годину дана у Београду и другим градовима у Србији, представљене су опасности које вребају на интернету, највише на друштвеним мрежама. Све три приче говоре о непажњи младих људи, као и о непознавању правила понашања на интернету. Такође, приче јасно стављају до знања колико је улога родитеља и наставника важна када је ова тема у питању.

Представа је намењена свој деци која су почела да користе интернет, али и наставницима и родитељима који морају да буду упознати са свим опасностима, како би на време могли да реагују и спрече да њихова деца буду жртве интернета.

Тематска недеља „Саобраћај“

У трећој недељи септембра у нашој школи је организовано тематско планирање у старијим разредима из свих предмета под називом „Саобраћај“. Ученици су са својим наставницима обрађивали наставне јединице које су у вези са овом темом.

Фотографије
На часовима математике и физике израђивали су се задаци у чијим се поставкама помињу превозна средства, израчунавале њихове брзине и те брзине изражавале у разним мерним јединицама. Правилном писању терминологије из области саобраћаја (назива разних превозних средстава) посвећена је пажња на часовима српског и страних језика, као и врстама возила и њиховим произвођачима. О хемији аутомобилских гума као и о водонику као гориву будућности говорило се на часовима хемије. Такође су представљена и путовања наших и страних великана, а о значају и улози мостова у спајању градова, људи, култура говорило се при обради “Мостова“ И. Андрића. Са Малим Принцем путовали сми на седам планета и упознали се са пилотом, тј. писцем А.С. Егзиперијем, а описивани су и међународни аеродроми у Лондону, Франкфурту, Дизелдорфу. Часови географије такође су били посвећени васиони и ваздушном саобраћају, али и саобраћају на води у оквиру хидросфере. Дотакли смо се саобраћаја и као једне од важних привредних грана, како у нашој земљи, тако и на другим континентима, а кроз Србију смо пропутовали и кроз дијалекте.

Недеља саобраћаја је успешно реализована уз велико интересовање ученика и на многим часовима су се израђивали панои.

Математика - блог о такмичењима и задацима

За ученике који желе да продубе своје знање из математике, да се опробају у решавању логичких загонетки и мисаоних проблема, да се спреме за неко математичко такмичење,... предлажемо:
Математика - блог о такмичењима и задацима