Такмичења
Школа похваљује
Актуелности

16.06.2017.
У нашој школи је у току школске године одржан већи број социо-едукативних радионица које су имале за теме: толеранцију, комуникацију, контролу беса и решавање сукоба.
погледајте детаљније>>
23.03.2017.
У оквиру сарадње ОШ „1300 каплара“ и Електротехничке школе „Стари град“ кроз примере добре праксе наставник математике Милован Никшић је у 7/2 одржао угледни час – Број Пи.
погледајте детаљније>>
15.3.2017.
под покровитељством градске општине "Звездара" одржано је општинско такмичење рецитатора под слоганом "Наслони ухо на песму"
погледајте детаљније>>
02.12.2016.
Дан особа са инвалидитетом обележили су ученици млађих разреда путем радионице под називом "Не ругај се", док су ученици 4/1 присуствовали представи "Чаробно путовање".
погледајте детаљније>>
01.12.2016.
Пројекат Младих чувара природе чија је реализација трајала током октобра и новембра, ученици од 1. до 4. разреда су 01.12.2016. успешно завршили постављањем направљених кућица по дрвећу у школском дворишту.
погледајте детаљније>>
5-13.11.2016.
Од 5. до 13. новембра на другом спрату Авив Парка Звездара одржана је спектакуларна манифестација посвећена једном од наших највећих научника свих времена – Милутину Миланковићу. За све школе са ГО Звездара био је одређен посебан дан за организоване доласке, 8. новембар, као и програм у трајању од два сата (12-14h).
погледајте детаљније>>
Информације о начину бесплатног добијања Бус Плус ђачких легитимација >>
Правила понашања ученика, запослених и родитеља ученика >>
Јеловник (5-9.6)
Матура (матуранти)
Бодовање завршног испита и општег успеха >>
Предмети
Организације и активности
Занимљивости
Наступ фолклорне секције ученика млађих разреда

У суботу, 3.6.2017. године у Шестој београдској гимназији, одржано је десето по реду такмичење у познавању кинеског језика укључујући ученике из основних и средњих школа из целе Србије у којима се учи кинески језик. Тим поводом, наша школа је била гост и тај скуп отворила наступом фолклорне секције ученика млађих разреда продуженог боравка.

Погледајте детаљније...

Наступ вокалне групе певача наше школе

Чланови Вокалне певачке групе
Марко Цакић 8/1
Моника Минић 8/2
Тијана Ћирковић 7/1
Анђелка Тривић 6/3
Надежда Николић 6/3
Дана 29.05.2017. године у Музичкој школи "Др Војислав Вучковић", у 19 часова, у свечаној сали одржан је натуп Вокалне групе певача наше школе, у оквиру концерта клавириста из класе корепетиције, где смо наступили као гости.

Извели су композицију Queen - Bohemian Rhapsody, петорогласно, уз клавирску пратњу Ање Андрић, наше бивше ученице, а сада ученице СМШ "Др Војислав Вучковић", у класи корепетиције проф. Светлане Калабе.

Тиме је остварена значајна сарадња између наше две школе.

Припремала Певачку групу и извештај поднела: проф. музичке културе, Злата Јеремић

Државно рукометно првенство Србије 2017. за девојчице до 14 година

Државно рукометно првенство Србије 2017. за девојчице до 14 година, одржано је у Смедеревској Паланци 27. и 28. маја. Учествовало је 12 најбољих екипа у земљи. У финалној утакмици РК "Београд" из Београда заслужено је однео победу 21:11 против ЖРК "Срем" из Војводине. Младе београђанке по други пут су постале шампионке државе.

Активни члан РК "Београд и истакнути пивот/средњи бек на првенству била је и Марија Ерић 7/2, ученица наше школе.

"Читалачка значка" 2016/17. године

И ове године, неколико ученика наше школе (иначе, верних читалаца дечјих књига и редовних посетилаца школске библиотеке) било je заинтересовано за учествовање на такмичењу „Читалачка значка“. Ово традиционално такмичење одржано је, не случајно, у среду 24. маја, када се у свету обележава Дан Ћирила и Методија, тј. Дан словенске писмености, и то у пријатном амбијенту општинске библиотеке „Станислав Винавер“.

Погледајте детаљније...

Државно првенство и Првенство Београда у синхроном пливању

Протеклог викенда (20-21. мај) у СЦ "Врачар" је одржано Државно првенство и Првенство Београда у синхроном пливању за категорију пионира у организацији Савеза за синхроно пливање Србије и Савеза за синхроно пливање Београда. Учествовало је 10 клубова из целе Србије са укупно 130 пливачица. У великој конкуренцији Лара Веселиновић из 5/2 је са својим другарицама из КУСП 25. мај освојила дупле сребрне медаље на оба такмичења у дисциплинама тим и дует.
Погледајте детаљније...

Квиз „Крунисање Стефана Првовенчаног“

У петак, 19. маја, ученици 6. разреда (Вук Мирковић, Тара Скадрић, Николина Дакуловић, Катарина Таназавић и Стефана Илијевић) посетили су ОШ „Јелена Ћетковић“ где су учествовали у квизу посвећеном јубилеју 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног за првог срског краља. Том приликом су се такмичили са ученицима осталих школа на Звездари у познавању ове теме. Ученици су показали велико знање из ове области а школска библиотека је добила на поклон вредне књиге!

Организатори овог догађаја су били Друштво „Доситеј Обрадовић“ и наставница историје Драгана Мисић која је и уредник сајта посвећеног овој теми.

Републичко такмичење из енглеског језика

У недељу, 14.05.2017. године, одржано је Републичко такмичење из енглеског језика на ком је учествовало чак 5 ученика наше школе и то:

 1. Алекса Васић 8/1, 37 поена
 2. Марко Цакић 8/1, 33 поена
 3. Наташа Грбовић 8/2, 37 поена
 4. Моника Минић 8/2, 36 поена
 5. Урош Ћирковић 8/2, 31 поен

Честитамо на постигнутим резултатима!

Републичко такмичење из географије

У недељу 07. маја 2017. године, у Шапцу Матија Мушкатировић освојио је 80 поена на Републичком такмичењу из географије.

Честитамо!!!

Светски дан игре

Светски дан игре, празник који је установио Међународни савет за игру при Унеско-у 29. априла 1982. године прославља се широм света и то на дан рођења Жан Жорж Новера, француског кореографа и балет-мајстора.

Погледајте детаљније...

Такмичење „Шта знаш о Црвеном крсту“

Фотографије
Ученици четвртог разреда наше школе освојили су друго место на општинском такмичењу „Шта знаш о Црвеном крсту и давалаштву крви“ које је одржано 29.04.2017. године у ОШ „Владислав Петковић Дис“.
Честитамо следећим нашим такмичарима који су дали свој допринос:
 1. Сарјановић Софија, 4/1;
 2. Ћирковић Маша, 4/1;
 3. Веиновић Срна, 4/2;
 4. Милошевић Лена, 4/2;
 5. Ушковић Дејан, 4/2.

Посета библиотеци „Станислав Винавер“

Фотографије
У четвртак 27. априла ученици другог разреда су са својом учитељицом Марином Цветановић и библиотекарком Бојаном Живановић посетили локалну општинску библиотеку „Станислав Винавер“.

Повод ове посете био је обележавање Међународног дана дечје књиге (који се у свету прославља 2. априла, а уједно је и дан рођења писца Ханса Кристијана Андерсена), као и Међународног дана књиге и ауторских права (23. април). Наше малишане је угостила библиотекарка Драгана Малић која им је припремила занимљиву литературу пригодну њиховом узрасту. Поразговарала је са њима и прочитала им неколико духовитих песама и прича наших популарних дечјих аутора.

Наши драги другаци су провели пријатан школски час у разгледању књига и обећали да ће од сада чешће посећивати ову библиотеку.

Еко-квиз "Прљаво или чисто није исто"

Фотографије
ЈКП “Градска чистоћа“ уз подршку Секретаријата за образовање и дечју заштиту и Скупштину града је трећи пут организовало Еко-квиз „Прљаво или чисто није исто“ где је учествовало 35 основних школа са територије Београда. Представници наше школе: Нађа Стојановић (ученица петог разреда), Вук Мирковић (ученик шестог разреда), Јована Кнежевић (ученица седмог разреда) и Марко Цакић (ученик осмог разреда) уз подршку наставнице Татјане Станковић су освојили ТРЕЋЕ МЕСТО! Представници наше школе су добили вредне награде.

Честитамо!!!

Дан сећања на жртве холокауста

Фотографије
Сваке године, 22.априла, обележава се Дан сећања на жртве холокауста, на страдале Србе, Роме као и Јевреје у Другом светском рату.

Тај датум је свесно изабран, зато што су у ноћи између 21. и 22. априла 1945. године две групе са по више од 1.000 заточника покушале пробој из усташког концентрационог логора Јасеновац (тачније, из логора Доња Градина и логора Кожаре у НДХ), од којих се само њих око 100 спасло.

У нашој школи овај тужан јубилеј су обележили ученици осмих разреда заједно са својом наставницом историје гледајући филм посвећен холокаусту и израђујући пригодне паное. Разговарали су на тему холокауста, страдалих Јевреја и Срба, концентрационих логора и опхођења према затвореницима. Такође, упознали су се са појмом геноцида као и са постојањем меморијалног комплекса Јад Вашем у Израелу.

Посета Историјском музеју Србије

У четвртак 6. априла 2017. године ученици 7/3 разреда су са својом наставницом српског језика и књижевности Бојаном Живановић посетили изложбу „Србија 1915-1916“ у Историјском музеју Србије.

Повод ове посете била је наставна обрада песме „Плава гробница“ Милутина Бојића, када су ученици изразили жељу да прошире своја знања о овом, за наш народ веома значајном, историјском догађају опеваном у песми. Уз стручно вођење кроз изложбу, која приказује догађања током 1915. и 1916. године, ученици су могли да виде многобројне предмете који представљају део опреме француске пољске војне болнице из 1916. године, војне униформе, разгледнице из тога времена, штампане за потребе војске, као и тродимензионалну анимацију која представља конкретан чин сахрањивања у мору – „плаву гробницу“.

Изложба се реализује у оквиру Програма обележавања стогодишњице Првог светског рата, а уз подршку и покровитељство Министарства културе и информисања Републике Србије.

„Да се не заборави“- Дан НАТО бомбардовања

Пре 18 година, 24. марта 1999. године, авиони НАТО војног савеза почели су да бомбардују СРЈ. У ударима који су трајали 78 дана живот је изгубило најмање 2.500 људи, а рањено и повређено је било њих преко 12.500.

У нашој школи је обележена ова годишњица и, „да се не заборави“, ученици IV/1 су у сарадњи са свијом учитељицом Орнелом Маслешом урадили плакате и поставили их на школски пано.

Светски дан вода

Фотографије
Дана 22.03.2017. године обележен је Светски дан вода, како у свету, тако и код нас. Ове године тема је била „Отпадне воде“, а слоган кампање „Зашто расипаш воду?“ односио се на смањење количине отпадних вода и апел на њихово поновно коришћење.

Израдом занимљивих плаката на ову тему свој допринос у обележавању овог значајног датума у нашој школи дали су ученици 1/1 са учитељицом Зорицом Медић, као и ученици старијих разреда.

Светски дан поезије - „Чији се глас чује?“

Низом манифестација у Србији је 21. марта обележен Светски дан поезије, који је 1999. године под слоганом "Дијалог међу цивилизацијама посредством поезије" прогласио Унеско.

"Сврха проглашења Светског дана поезије јесте допринос промоцији читања, писања, објављивања и учења поезије у читавом свету, као и подстицање националних, регионалних и интернационалних поетских покрета", образложио је Унеско своју одлуку те године.

Погледајте детаљније...

„Мислиша“ - математичко такмичење

У четвртак, 9.3.2017. године, у нашој школи је одржано математичко такмичење „Мислиша“.

„Мислиша“ је национално математичко такмичење које организује Математичко друштво „Архимедес“.

Ученици другог, трећег, четвртог, петог, шестог, седмог и осмог разреда наше школе су решавали задатке и продубљивали своје математичко знање и вештине и ове године.

Предавање Паркинг сервиса

Предавање Паркинг сервиса "Ђаци вас моле успорите поред школе" реализовано је 21. фебруара у учионици првог разреда.
Занимљиво предавање, које је обиловало симулацијама разних ситуација у којима деца могу да се нађу у саобраћају, је било завршено поделом прслука и књижица о саобраћају.

Најраспеваније одељење

У МШ „В. Ђорђевић“ је 21.12.2016. године одржано општинско такмичење „Најраспеваније одељење“.

Ученици четвртог разреда наше школе су певали дечју песму „Молимо за фину тишину“ и народну „Гугутка гука во осоје“ под вођством учитељице Орнеле Маслеше и освојили треће место на општини.

Фестивал науке - чиста десетка

Дана 18.12.2016. године ученици наше школе су посетили Фестивал науке, који се већ 10 година одржава у Београду.
На сајму су одржана занимљива предавања из разних области.

погледајте детаљније...

Ђачка песничка сусретања 2016/17.

У оквиру програма „Ђачка песничка сусретања 2016/17“ одржани су у четвртак 1. децембра 2016. године школски сусрети младих песника ГО Звездара. Тога дана, у 10h, у библиотеци-галерији „Бранко Миљковић“ представило се својим радовима по пет ученика у категорији нижих и виших разреда пет основних школа ове општине: „Иван Горан Ковачић“, „Марија Бурсаћ“, „Вељко Дугошевић“, „Ћирило и Методије“, као и наша школа „1300 каплара“.

Фотографије са догађаја
Из сваке школе је одабрана по једна песма у обе категорије која ће учествовати на општинској завршници у понедељак 5. децембра, када ће и бити проглашени победници. Песме које су се пласирале из наше школе су:
 1. ЂАЦИ ПРВАЦИ, написао Милутин Јефтић, I/1
 2. ПРОЛЕЋНО СУНЦЕ, написала Софија Крстевски, V/1

Ученике нижих разреда водила је учитељица Ирена Стефановић, а старије ђаке наставница српског језика и књижевности Бојана Живановић.

Ирена Стефановић, учитељица
Бојана Живановић, наставница српског језика

Посета презентацији истраживања „Рани (не)видљиви бракови, избор или принуда“

Ученице наше школе су са својом наставницом српског језика Надом Јелић присуствовали презентацији истраживања „Рани (не)видљиви бракови, избор или принуда“ који је организовала Комисија за родну равноправност председника ГО Звездара и Дечји центар „Мали Принц“. Презентација је одржана у среду 30.11.2016. године у Великој сали ГО Звездара у 12 h у оквиру Међународне манифестације „16 дана активизма против насиља над женама“.

Презентација је била интересантна и поучна за наше ученице које долазе из нестимулативне социјалне средине јер је указала на актуелне проблеме у том узрасту.

Продужени боравак

Продужени боравак наше школе је имао задатак да окупи родитеље који се баве занимљивим занимањима како би ученици сазнали каква занимања постоје и по чему су та занимања специфична.

Током новембра 2016. године угостили смо архитекту, бабицу и професорку која се бави израдом анимираних филмова.

Научили смо како се повијају бебе, како се праве макете по којима се изграђују читава насеља и колико времена и шта је све потребно да би се направио цртани филм!

Ево како смо провели... Колектив продуженог боравка

Дан науке

У четвртак, 17. новембра 2016. године у нашој школи је обележен Дан науке.

Вредни ученици старијих разреда су, са наставницима хемије, физике, историје, географије и математике, направили интерактивну поставку у холу школе. Сви ученици, како млађих тако и и старијих разреда, обишли су радионице, одгледали занимљиве експерименте из физике и хемије и опробали се у решавању задатака из историје, географије и математике.

Највећу пажњу привукло је прављење „слоновске пасте“, претварање новчића у сребро и злато, стављање јаја у боцу, усисавање воде у обрнуту теглу, писање невидљивих порука лимуновим соком, како да марамица потопљена у воду остане сува, откривање на којој географској ширини и дужини је станиште неких биљака и животиња, ......

Фотографије са догађаја
Да све протекне у реду побринули су се чланови Ученичког парламента.

Дан толеранције

У среду, 16. новембра 2016. године у нашој школи је обележен Дан толеранције.

Тога дана, ученици су спремили пригодан текст на тему ТОЛЕРИСАТИ=УВАЖАВАТИ ТУЂЕ МИШЉЕЊЕ И УВЕРЕЊЕ. Тај текст су прочитали својим вршњацима у свим одељењима као и особљу у школи и тако их подсетили на то шта значи толеранција, нетолеранција, стереотипи, предрасуде, дискриминација... Такође су израђени и пригодни панои како би се значај овог питања представио на што бољи начин.

Фотографије

Јасмина Николић, наставница немачког језика

Спортска недеља

Од 7. до 10.11.2016. године одржана је спортска недеља у школи. Ученици старијих разреда играли су турнир у баскету 3 на 3. Било је пријављено 13 екипа, међу којима је било и неколико мешовитих. Ученици млађих разреда играли су међуодељењски турнир између четири ватре. Ученици осмог разреда играли су традиционалну кошаркашку утакмицу против наставника. Деца су показала велику борбеност и кроз дружење и фер плеј показала да је најважније учествовати на оваквим догађајима.

Маскенбал

Дана 31. октобра у нашој школи одржан је маскенбал на тему "Мој омиљени лик". Маскенбал је организован у оквиру продуженог боравка и на њему су нам се представили ученици од 1. до 4. разреда. Наши најмлађи ученици су показали изузетну машту и креативност!

Сваки од учесника је добио захвалницу за учествовање у маскенбалу, а награде су однеле најбоље маске по разредима као и најкреативнија, најсмешнија и најстрашнија маска. Жири је био састављен од ученика и родитеља који су дошли да подрже своје најдраже.

Циљ оваквог вида организације јесте да уведемо родитеље у креативне организације у оквиру наше школе.

Фотографије са догађаја

Колектив продуженог боравка

Дан заштите животне средине

Еколошка секција је у месецу октобру била посвећена обележавању јесени, кроз радионицу Дани златне јесени. Радионица је била посвећена овом годишњем добу са еколошког аспекта, тачније како промене у клими утичу на промене у животној средини. У складу са тим обележили смо и Дан животне средине. Циљ нам је био да кроз ове радионице у којима су ученици правили различите уметничке радове користећи природне материјале, ученици развијају не само свој креативни потенцијал, него и свест о значају одрживог развоја. Ученицима је дата могућност да самостално истражују природне материјале који су у складу са јесени, као и слободу да самостално осмисле концепт како истовремено украсити простор око себе. Оно што сматрам најважније је да ће ученици на овај начин размишљати о значају рециклирања и тако развијати еколошку одговорност и свест који је примаран циљ ове секције.

Наставник: Ирена Стефановић

Дечија недеља од 3. до 9. октобра

Oве гoдине Дечијa недељa пoсебну пaжњу пoсвећује игри и њенoм знaчaју зa здрaвo oдрaстaње деце.

Прoгрaм aктивнoсти oбележaвaњa Дечије недеље oдвијaће се пoд мoтooм "Нећу дa бригaм, хoћу дa се игрaм!"

У нaшoј шкoли ће целa недељa бити пoсвећенa игри, a реaлизoвaће се крoз рaзличите aктивнoсти нa чaсoвимa редoвне нaстaве и секцијa свaкoдневнo.

Европски дан језика

Наша школа је 26. сeптeмбрa прославила Eврoпски дaн jeзикa, који се, нa инициjaтиву Сaвeтa Eврoпe у Стрaзбуру, слaви на овај датум почев oд 2001. гoдинe. Eврoпски дaн jeзикa слави се у основним, средњим и вишим школама у 47 држава чланица Савета Европе, са циљем промовисања језичке разноликости Европе и учења језика. У оквиру прославе овог празника у холу наше школе постављени су тематски панои, а ученици су пуштали балоне са порукама на енглеском, немачком и руском језику, чији је циљ био да их подсете да је познавање страних језика рука која отвара врата пријатељствима, другим народима и другим културама.

Координатор прославе: Мирјана Кнежевић, наставник енглеског језика

Математика - блог о такмичењима и задацима

За ученике који желе да продубе своје знање из математике, да се опробају у решавању логичких загонетки и мисаоних проблема, да се спреме за неко математичко такмичење,... предлажемо:
Математика - блог о такмичењима и задацима