Фестивал науке - чиста десетка

Дана 18.12.2016. године ученици наше школе су посетили Фестивал науке, који се већ 10 година одржава у Београду. На сајму су одржана занимљива предавања из разних области.

Како се ове године навршава 160 година од рођења једног од највецих научника - Николе Тесле, Фестивал науке је овом научнику посветио више простора. Тако смо у "Теслиној зони" могли да видимо Ласерску харфу која производи звук, Теслину куглу, Теслин калем и многе друге занимљивости. Занимљиво је било и на штанду Хемијског факултета где су студенти посетиоцима показивали разне експерименте као што су: Вештачки вулкан, прављење пасте и најлона, као и многи други хемијски експерименти.
Јако је било интересантно и на штанду "Наука на месту злочина" где је детективски посао приказан као веома динамичан и занимљив.

На Фестивалу је била и поставка под називом "Марс изблиза" где смо могли да испробамо симулацију шетње по Марсу, у условима смањене гравитације. На штанду "Србија за чисту десетку" смо сазнали да се трећина Србије налази под налази под неистраженим и јединственим екосистемима шума, који омогућавају производњу кисеоника.
"Од Екватора до Северног пола" је штанд на коме нам је приказана симулација неколико климатских типова. "Анатомија омиљених животиња" нам је објаснила да кости представљају најтрајнији део тела животиња и људи, опстају годинама после краја живота. Оне сведоче о нашем постојању.

На овом Фестивалу науке је било пуно штандова са веома интересантним програмима, али на жалост ми нисмо стигли баш све да обиђемо, тако да морамо да се стрпимо до следеће године како би смо сазнали још занимљивих чињеница о науци.

Андреа Живанчевић VII-2