Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату

Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату обележава се 21. октобра у спомен на велико стрељање родољуба у Шумарицама 1941. године. Због неколицине убијених и рањених Немаца, немачке власти су одлучиле да за једног свог убијеног стрељају 100 српских цивила, а за једног рањеног – наших 50. Тог тужног дана, десило се највеће масовно стрељање српских цивила, којих је било преко 2000, а међу њима и више од 200 ученика Крагујевачке гимназије.

О овом догађају, једна од наших најпознатијих песникиња, Десанка Максимовић, написала је песму под називом „Крвава бајка“, која је постала велики симбол страдања српске деце у Другом светском рату. Такође, из овог периода датира и једна штура порука која је најпотреснија од свих. Књиговођа Јаков Медина, који је стрељан 20. октобра, кратко је написао: "Лебац сутра немојте послати".

Ученици наше школе су се овог тужног дана упознали са страдањима њихових вршњака у Другом светском рату, гледајући одломке из веома поучног филма "Крвава бајка ". Након тога, направили су пригодни пано.