„Недеља правописа“ у нашој школи

Генерална скупштина УНЕСКО-а прогласила 1999. године Дан матерњег језика као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану протестујући што њихов матерњи језик није проглашен званичним. Поводом обележавања тога датума, ове године су сви наставници наше школе 19. фебруара започели тематско планирање под називом Недеља правописа, којим су били обухваћени сви предмети. Недеља правописа састојала се из низа активности које су се реализовале, како на редовним, тако и на часовима одељењске заједнице, додатне и допунске наставе и слободних активности.

На Дан матерњег језика, 21. фебруара, кренуло је читање наглас омиљених стихова, цитата, делова омиљених књига, разних текстова на свим предметима и у свим разредима које је почело, симболично, у 11.55 h, што је представљало крајње време да се окренемо неговању матерњег језика, књиге и културе уопште. Ученици старијих разреда су кренули у правописну шетњу, где су, на путу од куће до школе и у својој околини, проналазили погрешно исписане називе улица, фирми, разне огласе, обавештења итд; затим су израдили паное који дају примере грешака, како правописних, тако и стилских, са којима се свакодневно сусрећемо и у говорном и у писаном језику.

На часовима матерњег језика подсетили смо се основних правописних правила у писању, а у многим одељењима су организовани и разни језички квизови. Часови страних језика такође су нам указали на многобројне грешке у јавној комуникацији, као и часови информатике где је акценат био на друштвеним мрежама и електронској пошти. На часовима географије водило се рачуна о томе како се пишу топоними у немим картама. Часови техничког и информатичког образовања били су посвећени правилном исписивању назива на вишенаменским кутијама и ЦД омотачима које су ученици сами правили.

Стална акција „Поклони књигу библиотеци“ је ових дана била појачана, а у школи је организована и продајна изложба књига која ће се продужити и у наредном месецу. Такође се очекује и гостовање једног од наших најпопуларнијих дечјих писаца, Уроша Петровића, које ће се реализовати у наредном периоду.

Недеља правописа била је идеална прилика да се нечега присетимо, понешто и научимо, али се пре свега надамо да смо овим активностима бар мало допринели неговању нашег матерњег језика.

 

Spelling exercises