Угледни час из српског језика – „Прича о кмету Симану“

У четвртак 26. априла у одељењу 7/2 изведен је угледни час из српског језика. Рађена је обрада Андрићеве приповетке „Прича о кмету Симану“, у корелацији са историјом, географијом, биологијом и грађанским васпитањем.

Ученици су подељени у групе и дати су им истраживачки задаци. Након уводног дела о друштвено-историјским приликама у Босни у време дешавања приповетке и изношења биографских података о Иви Андрићу, уследио је најзанимљивији део часа, како за ученике, тако и за госте. Двојица ученика извели су нам драматизован одломак из читанке, сукоб кмета Симана и аге Ибраге. После тога, анализирана је приповетка са свих тачака гледишта. На крају је ученицима подељен краћи тест, ради провере савладаног градива, уз чију израду се полемисало о исправности поступака главних јунака.

За овај час ученици су, заједно са својом наставницом српског језика Бојаном Живановић, израдили сценографију, набавили костиме и учествовали у драматизацији одломка. Сви су били активни, а часу су присуствовали директорка школе, педагог, као и неколико наставника.