Дан школе „1300 каплара“ у ОШ „Др Арчибалд Рајс“

Новембарски дани нас увек враћају у време када су пре више од 100 година млади каплари, по којима име носи наша школа, преузели на себе тежак задатак - да својим знањем, младошћу и енергијом покушају да спасу домовину. Дан када су они кренули на фронт праћени песмом, сузама и цвећем је наш дан школе. Инспирисани њима и њиховом снагом, одлучили смо да припремимо приредбу, иако нисмо у својој школи. Наши домаћини су нам пружили сву могућу подршку и уступили нам своју свечану салу.

Приредба се није много разликовала од претходних. У четрдесетак минута програма испричана је прича о капларима и њиховим идеалима. Приредба је почела химном школе коју је компоновала, написала текст и свирала Злата Јеремић.

Водитељи су били: Лука Бошковић 5-3, Нађа Лукић 6-2 и Маша Ракојевћ 6-2.

Део о капларима, њиховом младалачком ентузијазму и историјском значају припремили су ученици 5-3 и наставница Драгана Рашуо.

У другом делу приредбе забавили смо публику скечевима о дечјим правима и ђачким несташлуцима. Поред четири скеча које су извели ученици 5-3, публика се до суза смејала драматизацији дела „Школа“ Јасминке Петровић коју је припремила наставница Тамара Анастасијевић. Посебне симпатије публике побрао је Милош Кустудић из 5-2.

Поред химне школе хор је певао и песме: “ Тамо далеко“, „Чини ми се , душо моја, да је Србија“, Ој, Србијо“ и многе друге. Приредба је завршена песмом „Како расту деца“ уз коју су ученице 6-2 извеле веома интересантну кореографију.

Наставница ликовног, Милена Обрадовић, обогатила је сцену постерима из Првог светског рата, као и ђачким радовима о капларима.

Дан школе у ОШ “Стеван Синђелић“

Дан школе симболично се обележио 15. новембра 2019. године и са ученицима млађих разреда. Ученици трећег разреда извели су краћи програм, који се састојао од уводног историјског осврта на капларе, као и музичко-плесних тачака.